Gesprekstechnieken

Linda Dion Leave a Comment

Les 1: Vul geen gaten op, maar laat een stilte vallen na je mededeling.

Les 2: Luister goed. Hoor ik een mededeling of een vraag?

Mijn advies: Op mededelingen hoef je niet te antwoorden. Er is je immers geen vraag gesteld. Wanneer iemand toch een antwoord wenst, vraag je wat de vraag was. Deze kun je vriendelijk stellen.

Wees je altijd bewust wat je wilt bereiken in het gesprek. Stel: ik sta straks weer buiten deze kamer, wat wil ik dan bereikt hebben?

Een (ex-)leidinggevende vertelde mij ooit: maak je hard voor de inhoud, maar zacht voor de relatie. Dit principe pas ik nog steeds toe. Kijk wat werkt voor jou! Waarom zou je je zacht moeten maken voor de relatie? Je weet nl. nooit of je ooit nog met elkaar te maken gaat krijgen en hoe belangrijk dit contact kan worden.

Wat mij ook heeft geholpen was de film: Flatliners. Dingen die je in het verleden hebt gedaan, kunnen je gaan achtervolgen. Sluit dingen dan ook goed/positief af in je leven.

De belangrijkste les is misschien wel: doe wat goed voor jou voelt. Laat je niet leiden door andermans meningen, maar volg je hart. Misschien kost dat offers om jouw doel te bereiken, maar waarschijnlijk krijg je er zoveel moois voor terug en voel je jezelf thuiskomen in je doel. Het is mijn ervaring dat heel veel mensen ergens iets van vinden, maar uiteindelijk gaat het om jou. Kies het pad dat bij jou past. Je hoeft je aan niemand te verantwoorden dan aan jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *