Mijn CV zou ik kunnen splitsen in twee vakgebieden: management support en P&O (personeel & organisatie). Er was een relatief lange tijd dat ik mij in het wereldje begaf van – zeg maar – “driedelig grijs”. Via LinkedIn ben ik aangesloten bij P&O-gerelateerde zaken en ontvang ik e-mails inzake management support. Voor mij geen keuze tussen, omdat ik voor beide vakgebieden belangstelling heb. Omdat ik in Nederlandstalige bedrijven heb gewerkt, is mijn Engels in woord en geschrift nooit verder ontwikkeld en kom ik niet veel verder in vakgebied A. Tegelijkertijd heb ik geen carrière gemaakt in vakgebied B, ben ik op onderdelen nog wel sterk, maar heb ik geen specifieke vakkennis meer. In mijn huidige (Nederlandstalige) werk, zie ik zelden nog iemand in pak en voel ik mij sinds september 2012 enorm thuis gekomen. Ook vandaag heb ik weer zo ontzettend moeten lachen, dat ik mijn buikspieren en mijn jukbeenderen voelde en mijn mascara bijna doorliep van de tranen in mijn ogen. En dan lees ik (absoluut met interesse) een bericht van Management Support over managementtaal. En terwijl ik het las, dacht ik “oh ja, dat was toen, maar dat speelt niet in mijn werk. God-zij-dank!” In mijn werk is alles zo puur, zo niet te vergelijken met de soort standaard wereld die Management Support zo vaak voorspiegelt.
Ik citeer uit Management Support:
De functie van managementtaal is dus eigenlijk vluchten – vluchten uit de mensenwereld van relaties, emoties en gedoe in de managementwereld van de ratio, objectiviteit en logica. Een aantal voorbeelden van deze omschakeling naar ‘rationele’ taal:
- implementeren (doordrukken)
- reorganiseren (saneren)
- uitfaseren (ontslaan)
- structureel aanpakken (ongewenst gedrag wegregelen)
- integraal aanpakken (uitstellen)
- dé organisatie (Jan, Piet en Els)
- uitdaging (probleem)
Typische managementtaal
Nog wat voorbeelden van typische managementtaal:
- aftikken (beslissen)
- budgetneutraal (het mag niks kosten)
- bottleneck (een knelpunt die een begrenzing oplegt aan vooruitgang)
- go/no-go (of het wel of niet doorgaat)
- helicopter view (overzicht van bovenaf)
- no-brainer (een actie die zo duidelijk is dat je er niet over na hoeft te denken)
- task force (een projectgroep)
In de organisatie waar ik nu werk, wordt er niet gesmeten met vage termen, maar heet iets wat het inhoudt. Er wordt niet gesproken over “budgetneutraal”, maar wordt benoemd dat er simpelweg bijv. ergens geen geld voor is. Simpel en duidelijk. Straight. Het past zo bij mij!