Tradities

Met de feestdagen heb ik een haat-liefdesverhouding. Het stoort mij dat ik in september/oktober al kruidnootjes in de winkels zie liggen, dat Sinterklaas steeds een beetje minder podium krijgt of steeds een beetje meer moet delen met kerstspullen, kan ik voor wat betreft de Zwarte Pietendiscussie zowel de voor- als tegenstanders begrijpen en kan ik genieten van de klassieke, sfeervolle en gezellig uitziende taferelen. Ik snap dat december de maand bij uitstek is voor zelfreflecties, want ik voel mij in december altijd wat mislukt om invulling te geven aan tradities.

Van huis uit heb ik weinig tradities meegekregen en toen ik op mezelf ging wonen, wilde ik heel graag mijn eigen tradities maken. Heel veel winkels gaven handvatten hoe ik bijvoorbeeld de kerstdagen invulling kon geven, maar wat ik ook zag: ik vond het niet bij mij passen. Totdat ik op een dag naar de kapper ging. De salon vond ik altijd hip aangekleed. Zo ook rond Kerstmis. Ik zag dan ook geen traditionele kerstversiering, maar een enorm grote vaas in de etalage staan, 2/3 gevuld met kerstballen in 1 kleur. Rond Pasen was deze vaas 2/3 gevuld met gele veertjes. Eindelijk vond ik mijn stijl! Het is niet meer zo ongewoon, maar het was toen – zeker 15 jaar geleden – afwijkend van de massa. Dat anders denken, sprak mij enorm aan.

Het werd mijn traditie om de feestdagen jaarlijks een andere invulling te geven, maar ieder jaar kwam de invulling stukje bij beetje dichter bij mij te staan. Onderdelen uit voorgaande jaren werden herhaald en sommige dingen zijn nooit meer terug gekomen. Vandaag hebben we naar een Sinterklaasfilm uit 2014 gekeken. Daarnaast mochten we zelf weten wat we wilden eten, zonder rekening te houden met de rest. Zo koos Laurise voor Noodles, Dion voor een maaltijdsalade, Tristan voor Turkse pizza’s en ik voor zalmstukjes met wokgroente. Ik heb ieder kind een euro XL van chocola gegeven en een kleine plastic zak van Sinterklaas (met snoepjes). In de kast liggen nog twee gekregen chocoladeletters, maar dergelijk snoepgoed is niet mijn ding/eet ik niet.. Op hun bankrekening heb ik gisteren wat geld gestort, zodat ze zelf kunnen uitzoeken wat ze willen met Sinterklaas en Kerstmis. Het viel vandaag in goede aarde. Misschien wordt dit wel een traditie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *