Vroeger was er voetbal. Werd er toen gesproken of geschreven over mannenvoetbal, oranjemannen of oranjeleeuwen?
Vroeger bestonden er bijv. directeuren en directrices. Dat verschil is inmiddels ouderwets en komt (gelukkig) nog zelden voor. Zo was het vroeger ook belangrijk (en gewoon) om een ongetrouwde vrouw aan te schrijven als mejuffrouw. Was er toen ook een benaming voor ongetrouwde mannen? Hoe lang is het geleden dat vrouwen moesten stoppen met werken als ze gingen trouwen? Gold dat ook voor mannen?
Toen ik ging werken, viel het mij op dat mannen in hun handtekening nooit de heer of dhr. X zetten (en verzot waren op hun titel(s)) en dat vrouwen mevr. Y. vermeldden. Ik ben er toen direct mee gekapt en heb ik nooit meer mijn geslacht vermeld. Ik dreef het zelfs op de spits door “de heer/mevrouw” als aanhef te gaan gebruiken, omdat ik maar moest aannemen dat ik met een man te maken had, maar ik dat nergens kon achterhalen. Naarmate ik ouder ben geworden, gebruik ik vaak mijn voornaam, maar als ik al formeel wens te eindigen in mijn handtekening, dan begin ik met L. en nooit met Mevr. L.
Terug naar het voetbal. Ik wil geen onderscheid meer horen tussen mannen of vrouwen. Als je echt verstand hebt van voetbal weet je welk team wanneer speelt!
PS: wanneer is het onderscheid qua salaris eindelijk gelijk als er gespeeld wordt op hetzelfde of vergelijkbaar niveau?